Proza în limba româna

Rodica Draghincescu: Tangouri pe trambulina

Zâna dracilor

Roman, Editura EST, Bucuresti, 2009

Rodica Draghincescu: Tangouri pe trambulina

Rodica Draghincescu: Tangouri pe trambulina. (Yeseuri). Coperta I reproduce o cologravura de Adrian Balea. Editura Paralela 45, Bucuresti, 2001. Seria CONVORBIRI, Colectia COMUNICARE SI LIMBAJ.

ISBN 973-593-383-7

'[...] Poeta si prozatoarea Rodica Draghincescu debuteaza prin acest volum in spatiul criticii. Organizat in trei sectiuni dedicate poetilor, prozatorilor si criticilor romani din ultimele doua decenii, volumul Tangouri pe trambulina imbina discursul critic de tip universitar cu confesiunea creatorului-cititor si reactia subiectiva imediata la stimulii mediului literar. Autoarea abordeaza probleme care tin de relatia dintre narator si ontologia textului sau dintre teorie si praxis in creatie, ea urmareste intr-un stil sincopat, de o pregnanta autenticitate, functia pleonasmului in literatura sau rolul cultural al microsocietatilor confidentiale, totul prin intermediul unor volume de proza, poezie sau critica semnate de nume ca Liviu Ioan Stoiciu, Alexandru Musina, Daniel Vighi, Viorel Marineasa, Andrei Bodiu, Horia Garbea si alti autori ai anilor '80 si '90. Tangouri pe trambulina e o carte de critica atipica, sincera si provocatoare.' (Paralela 45)

Rodica Draghincescu: Craun

Rodica Draghincescu: Craun. Roman. Coperta I reproduce o cologravura de Adrian Balea. Editura Paralela 45, Bucuresti, 1999. Colectia 80, Seria PROZA.

ISBN 973-593-098-6

'Textele RD descriu modul în care întâmplari reale se convertesc în fictiune, pentru a dobândi o noua realitate, textuala, care, din punctul de vedere al scriitoarei, este mai consistenta chiar decât realitatea propriu-zisa. În Craun, la fel ca în romanul sau de debut, RD face un permanent balans între realitate si fictiune, între personaje din viata reala, abia camuflate în spatele unor anagrame stravezii, si personaje imaginare. Creatie tipica a postmodernismului, Craun este, simultan, un roman, un roman al romanului si un jurnal de creatie. Glisarea dintr-un plan în altul se face pe nesimtite (...) Scriitoarea poseda o inteligenta extrem de vie, care îi permite în orice moment sa priveasca lucid întregul esafodaj narativ.' (Tudorel Urian, Cuvântul, nr. 11, 1999)

Rodica Draghincescu: Distanta dintre un barbat imbracat si o femeie asa cum E

Rodica Draghincescu: Distanta dintre un barbat imbracat si o femeie asa cum E. Roman. Coperta I: R. Draghincescu. Editura Marineasa, Timisoara, 1996. Seria PROZA.

ISBN 973-91-85-44-4

'As fi fost înclinat sa numesc aceasta carte un roman într-o oglinda (...) Cuvântul acesta echivoc (si care apartine lui Cocteau) te duce la posibilitatea de a-ti dubla universul prin simpla atentie si a te înlantui într-un joc cu propriu-ti simulacru. În cazul cartii Rodicai Draghincescu ne aflam cu atâta certitudine în literatura, încât nu mai trebuie definite nivelurile de realitate. Sfârsitul 'realismului' este de cautat aici, pentru teoreticienii literaturii, sau macar pentru cei care contempla cu amara voluptate ultimele dezastre ale sfârsitului de secol.' (Alexandu George, 'Luceafarul', nr. 1, 15 ianuarie 1997)

Vezi si:

Poezie în româna

Carti în germana
Carti în franceza
Antologii în alte limbi

German  ·  English
French · Romanian

News
Arhiva
Carti
· româna
· franceza
· germana
· alte limbi
· e-books
Texte
· cuprins
Presa
Links

Nota biografica
Contact